Dit ontstaat door capillair transport van water. Hoe dunner en hoe meer capillairen aanwezig in de bouwstof hoe groter de wateropname en stijging van het vocht in de muur. Last van vocht in de muur in de regio Brugge? Contacteer ons!
De gevolgen hiervan zijn muren met vochtvlekken, verflagen die afschilferen, behangpapier dat los komt en schimmel op de muren. De voegen verzanden en/of het pleisterwerk wordt aangetast
Door het water worden vooral sulfaatzouten afgezet tussen het metsel- en pleisterwerk. Er heerst een zeer ongezond leefmilieu door een hogere relatieve luchtvochtigheid en schimmelvorming met een beduidend lagere warmte-isolatie.
Het droogmaken van de muren gebeurt door een ondoordringbaar scherm te vormen onderaan de muur. Het vocht dat nog boven het scherm zit verdampt en de muur droogt volledig op. Dit scherm wordt gevormd door een injectieproduct op basis van een prepolymeer van silicium een organometaal en een blokkeringshars. Na verdamping van het oplosmiddel polymeriseert het product onder invloed van het nog aanwezige vocht tot poly-organo-siloxanen.
BEHANDELING: Verwijderen van de bepleistering tot op 1m boven de aangetaste zone tot op de metselsteen. Ongeveer 5 à 10cm boven het vloerniveau worden er gaten geboord tot op een diepte van de muurdikte, 5cm, met een tussenafstand van ca. 10cm. In deze boorgaten wordt injectiegel ingespoten.
Het injecteren wordt langs de binnenzijde uitgevoerd. De gaten worden nadien met mortel opgevuld.
De muur wordt verder afgewerkt met en zoutbarriere en een nieuwe pleisterlaag.
Zo is de muur de volgende 30 jaar gegarandeerd beschermd tegen opstijgend vocht.